Питання про дітей ЗАВЖДИ НЕДОРЕЧНЕ

Безпліддя — нездатність зрілого організму до запліднення. Прийнято вважати винною у неможливості збільшити сім’ю тільки жінку. Але, за даними статистики з усього світу, чоловіків із діагнозом безпліддя також багато. Якщо брати за приклад Україну, співвідношення близько 3:1. Жінок більше.

Близько 10% жінок в усьому світі не можуть завагітніти протягом п’яти і більше років, та в 2,5 разу більше жінок, які не можуть завагітніти у перші два роки планування.

Ми не маємо культури спілкування з людьми, які не здатні завагітніти. Є ряд питань та стандартних фраз, які можуть довести жінку, яка не може завагітніти, до істерики, нервового зриву та навіть суїциду.

Усім нам треба назавжди виключити зі свого лексикону кілька фраз і питань на адресу подружжя, жінок та чоловіків. Від цього дуже багатьом людям стане набагато легше жити.

1. Коли діти? Коли вже завагітнієш? Ви не повинні нагадувати жінці або чоловіку про це. Можливо, у цей період вона (він) якраз не хоче думати і переживати цей біль. Своїм питанням ви повертаєте людину у важкий і тривожний стан.

2. Тобі потрібно розслабитися, і тоді все станеться. Не станеться. Ви не знаєте, що відбувається з організмом жінки та чоловіка у цій парі, ви не можете давати таку пораду.

3. Все буде добре. Ви не можете цього знати напевне, чи все буде добре, чи таки не буде.

4. Ти ще занадто молода(ий), все попереду. Ви не знаєте ресурсів організму жінки чи чоловіка, які знаходяться прямо перед вами. Можливо, в неї залишилося не так багато яйцеклітин і чекати недоречно взагалі.

5. На все воля Божа (Космосу, Меркурія та інших істот, в які, можливо, людина перед вами зовсім і не вірить). Релігію і те, в що вірити, кожна людина обирає без вас. Ви не можете їй нав’язувати свої переконання. Фізично не доведено, чи існує якийсь Бог взагалі.

6. Заведи собаку, кота, хом’яка. Ви серйозно вважаєте, що хатня тварина може замінити дитину?

7. Зміни лікаря. Повірте, людина, яка намагається завагітніти, і без вас може додуматися до такого.

8. Усинови дитину. Фактично ви кажете жінці (чоловіку), що не вірите у її фізичні можливості. Ось що чує жінка за цими словами: ти не зможеш завагітніти. А людина, може, тільки стала на шлях планування і не хоче, не може думати про усиновлення. Уявіть, що цю фразу я кажу вам, людині, яка жодного разу в житті про це не думала.

9. Зроби ЕКЗ (штучне запліднення). Це одна з улюблених моїх настанов. Я зробила цю процедуру, бо уявлення не мала, якими важкими наслідками для моєї психіки це все обернеться.

10. Звернися до сурогатної мами. Це дуже важке психічне навантаження. До цього треба довго готуватися. Не треба давати рекомендацій, тим більше, якщо ви не проходили цієї процедури і взагалі уявлення не маєте, який це досвід.

11. Діти — це дуже важко, насолоджуйся своїм спокійним життям. Якраз у цю мить люди мають нестабільну психічну ситуацію і ніякого спокою від того, що у них немає дітей, вони відчути не можуть.

12. У тебе вже є дитина, чому ти так переживаєш, що не можеш знову завагітніти? Вторинне безпліддя таке саме болюче і важке.

13. Ти занадто стара(ий) для цього. Ми не можемо підлаштувати світ під себе, під зустріч із коханою людиною і під планування вагітності. У кожного на все свій час.

14. Ти не можеш жалітися на безпліддя, бо у тебе є гарна робота, руки, ноги, живеш у красивому будинку і ти не хвора. Людина, яка переживає безпліддя, не повинна почувати себе винною ще й через те, що не хвора на рак і живе у гарному будинку.

15. Я можу уявити або знаю, як тобі важко. Ні, ви не можете уявити і знати, як важко іншій людині, навіть якщо ви пережили таке саме. Всі люди емоційно різні. Те, що для одного пройде непомітно, для іншого може бути важким враженням.

Питання про дітей НЕДОРЕЧНЕ ЗАВЖДИ.

Якщо людина вирішила поділитися з вами своєю важкою ситуацією, просто скажіть: «Мені дуже шкода, що з тобою таке сталося».

Вибачте, що так прямо, але я до вас звернулася від імені кожної жінки у стані планування вагітності.